Dementie en Alzheimer

Dementie

Zo'n 12.000 mensen in Nederland krijgen dementie voordat ze 65 jaar zijn. Dit aantal stijgt de komende jaren explosief. Dit maakt dat dementie volksziekte nummer 1 aan het worden is.
Ook persoonlijk heb ik te maken met dementie.
Helaas heeft mijn moeder op 65 jarige leeftijd de diagnose Alzheimer gekregen.
Naar aanleiding van dit probleem heb ik een aantal trainingen gevolgd op het gebied van mondzorg bij ouderen in het algemeen en de dementerende ouder wordende in het bijzonder.

Dementievriendelijk is:
Dementie kunnen herkennen
Weten hoe je iemand met dementie kunt helpen
Oog hebben voor wat mensen met dementie nog wťl kunnen
Dementie bespreekbaar maken
Dit betekent dat wij ons inzetten om een veilige omgeving te bieden voor al onze klanten, ook als zij dementie hebben.

Waarom is mondverzorging en professionele reiniging van het gebit belangrijk voor mensen met dementie?

Bij mensen met dementie gaat de algemene gezondheid, maar zeker ook de mondgezondheid langzaam maar zeker achteruit. Het poetsen van de tanden of de gebitsprothese wordt simpelweg vergeten, of men weet niet meer hoe het moet. Tevens is het vaak zo dat er een droge mond ontstaat, als bijwerking van medicijngebruik. Het gevolg is dat er veel gaatjes ontstaan en het tandvlees raakt ontstoken. Hierdoor wordt goed eten, slikken en praten bemoeilijkt en ligt een slechte adem op de loer.
Een pijnlijke mond, slechte staat van tanden en kiezen of een slecht passende gebitsprothese kan ervoor zorgen dat kauwen en slikken bemoeilijkt wordt waardoor men slecht eet. Dit kan weer lijden tot ondervoeding en onvoldoende weerstand. Tevens is het voor zowel de dementerende als de familie fijn om te kunnen praten en knuffelen zonder dat bijvoorbeeld een slechte adem dat in de weg staat!
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een verminderde mondgezondheid gerelateerd is aan een verhoogd risico van achteruitgang van de geestelijke vermogens. Goed kunnen kauwen is dus een belangrijke functie om dementie uit te stellen en te vertragen.
Een slechte mondgezondheid kan tevens ernstige gevolgen hebben voor de algemene gezondheid,
zoals bijvoorbeeld:
Longontsteking; via ontstekingen in de mond kunnen ziekmakende bacteriŽn eenvoudig in de longen en bloedbaan terecht komen.
Hart- en vaatziekten; mensen met een ontsteking in de mond hebben meer kans op hart- en vaatziekten
Moeilijk in te stellen Diabetes; ontstekingen in de mond kunnen het onder controle houden van diabetes bemoeilijken, andersom kan diabetes zorgen voor grotere kans op ontstekingen in de mond.
Een mondhygiŽnist kan een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van personen met dementie doordat probleemgebieden tijdig opgespoord worden en professionele reiniging erger kan voorkomen.

Onderstaand de meest voorkomende mondproblemen waar de mondhygiŽnist iets aan kan doen:
Ontstekingen
Tandbederf
Afgebroken gebitselementen/stompjes onder de prothese
Slechte adem
Samen met mantelzorgers en zorgverleners zorgen wij ervoor dat mensen met dementie de (mond)zorg krijgen die zij verdienen!