Gevoelige tandhalzen

Als gevolg van parodontitis kan het tandvlees terugtrekken. Maar ook door de actieve tandvlees-behandeling treedt er terugtrekking van het tandvlees op; met het verdwijnen van de ontsteking trekt het tandvlees strakker om de gebitselementen heen. Als het tandvlees is teruggetrokken kunnen de wortels gevoelig worden voor prikkels zoals warmte, koude, zoet, zuur, maar ook aanraken. Meestal is deze gevoeligheid tijdelijk. Maar om sneller door deze periode van gevoeligheid heen te komen, kunnen er een aantal hulpmiddelen worden gebruikt.

Het is mogelijk om een afspraak te maken zodat ik een medicament kan aanbrengen op de gevoelige tandhals.
Dit is in de meeste gevallen zeer effectief, ook op lange termijn en u zult gelijk het verschil ervaren.
Kosten code V40 E 5,38 per element (tand of kies).
Wat u zelf kunt doen om de gevoeligheid van de tandhalzen te verminderen is:
  • poetsen met een tandpasta voor gevoelige tandhalzen.
  • spoelen met een mondspoelmiddel op fluoride basis.
Nu zijn er een aantal tandpasta's op de markt die de gevoeligheid van de tandhalzen verminderen. Er is echter niet één die 100 % succesvol is. Er zijn patiënten die goed op een bepaald merk reageren, maar er zijn er ook bij wie datzelfde merk niets doet. De werkzame stoffen verschillen per tandpasta en het is dus een kwestie van uitproberen. Het is daarbij wel belangrijk om het merk dat gebruikt wordt ook continu te gebruiken en niet 's-ochtends,en 's-avonds met verschillende tandpasta's te poetsen. Ook dienen de gevoelige tandhalzen voor het poetsen met uw vinger met tandpasta te worden ingesmeerd om contact met de werkzame bestanddelen in de pasta te verzekeren.
De meest werkzame tandpasta's voor gevoelige tandhalzen zijn:
  • Sensodyne  rapid.
  • Elmex-Sensitive  professional repair & prevent
  • Vitis sensitief
Mondspoelmiddelen die de gevoeligheid van de worteloppervlakken kunnen verminderen dienen fluoride te bevatten. Voorbeelden zijn vitis mondspoelmiddel en Elmex sensitive professional fluoridespoeling . Het spoelen van de mond gedurende 1 minuut per dag, het liefst voor het slapen gaan, zou voldoende moeten zijn.
Daarnaast kan uw tandarts of mondhygiënist bij deze problemen behulpzaam zijn door het aanbrengen van een laklaag op de blootliggende worteloppervlakken. Slechts een enkele keer blijft een element, ondanks de toepassing van deze hulpmiddelen, zo gevoelig dat dat echt hinderlijk is. In zo'n geval is er altijd een definitieve oplossing voor het probleem; de tandarts kan dan middels een wortelkanaalbehandeling de zenuw uit het element verwijderen.