Parodontitis

Wat is parodontitis?

Parodontitis is een ontsteking veroorzaakt door bacteriŽn. Deze ontsteking ontstaat wanneer bacteriŽn zich ophopen op tanden en kiezen en tandplaque vormen langs de tandvleesrand. Een onvoldoende dagelijkse gebitsverzorging kan daar de oorzaak van zijn. De ontsteking begint in de tandvleesrand rondom de tanden en kiezen en breidt zich uit naar het onderliggende bot. Wanneer het bot wordt aangetast ontstaan er openingen tussen het tandvlees en het worteloppervlak van de tanden en kiezen. Deze openingen worden pockets genoemd. Naarmate deze pockets dieper worden neemt de schade aan het kaakbot toe en raken de tanden en kiezen hun houvast kwijt. Met de tijd kunnen tanden en kiezen los gaan staan. Parodontitis is op enkele uitzonderingen na zelden verbonden met hevige pijn.

Wie krijgt parodontitis?

Parodontitis kan ontstaan bij iedereen die tanden en kiezen heeft. De kans op het ontstaan van parodontitis neemt toe met de leeftijd. Naast een onvoldoende dagelijkse gebitsverzorging zijn er een aantal factoren die mede bepalen of iemand parodontitis krijgt en in welke mate.

Oorzaken van parodontitis

Tandplaque
De tandplaque bestaat uit vele soorten bacteriŽn en andere micro-organismen. Bepaalde soorten bacteriŽn zijn bijzonder agressief en vergroten het risico op het ontstaan van ernstige parodontitis. Niet alleen de hoeveelheid plaque op tanden en kiezen speelt een rol, ook de samenstelling van de tandplaque is zeer belangrijk.
Erfelijkheid
Uit onderzoek blijkt dat parodontitis in sommige families meer voorkomt dan in andere families. Bij een hoge gevoeligheid voor parodontitis kan deze reeds in de vroege jeugd in het melkgebit ontstaan of in de puberteit. Deze vorm van parodontitis kan als die onbehandeld blijft zeer destructief zijn en leiden tot vroegtijdig gebitsverlies.
Overdraagbaarheid
In onderzoek is vastgesteld dat parodontitis kan worden overgedragen tussen partners en van de ouder op het kind. Gezamenlijk gebruik van ťťn tandenborstel en van andere hulpmiddelen voor de plakverwijdering wordt afgeraden.
Roken
Het risico op het verkrijgen van ernstige parodontitis is 3 keer zo groot bij een roker. Het resultaat van de behandeling van parodontitis bij rokers is minder goed en minder stabiel. De kans op het opnieuw ontstaan van parodontitis na behandeling is 9 keer hoger bij een roker dan bij een niet roker of gestopte roker.
Stress
Langdurige emotionele stress kan een verslechterend effect hebben op de parodontale gezondheid.
Voeding
Mensen die ondervoed zijn of een onvoldoende gevarieerde voeding tot zich nemen hebben door gebrek aan voedingsstoffen een groter risico op parodontitis.
Algehele gezondheid als risico voor parodontitis
Personen met diabetes type I of II lopen extra risico op het krijgen van parodontitis. Ook andere ziekten, met name die het afweersysteem aantasten, kunnen extra risico op parodontitis betekenen. Osteoporose, zwangerschap en IVF behandeling kunnen parodontale ontstekingen doen escaleren. Een reeks van medicaties zijn geassocieerd met verhoogd risico op parodontitis o.a.: antidepressiva, kalmerende middelen en bepaalde hartmedicatie. In deze gevallen kan eveneens een droge mond ontstaan.Wildgroei van tandvlees komt voor bij medicijnen tegen epilepsie, sommige medicijnen tegen afstoten van getransplanteerde organen en bij bepaalde medicatie tegen te hoge bloeddruk.
Knarsen
Wanneer iemand met parodontitis eveneens knarst en klemt met tanden en kiezen dan is het risico op verlies daarvan vergroot. Knarsen en klemmen vindt meestal onbewust plaats in de slaap en overdag in drukke en stressvolle situaties. De krachten die zich dan ontwikkelen zijn vele malen hoger dan de normale kauwdruk en zijn zodoende schadelijk.

Parodontitis als risico voor de algehele gezondheid

Parodontitis kan de algehele gezondheid ongunstig beÔnvloeden. Het staat vast dat parodontitis de stabilisatie van de gezondheid bij patiŽnten met diabetes en patiŽnten met chronische longaandoeningen in de weg staat. Parodontitis wordt geassocieerd met een vergroot risico op cardiovasculaire ziekten, vroeggeboren babyís, reumatoÔde artritis en onbegrepen koortsen bij transplantatie patiŽnten. Infecties van hartkleppen, pacemaker en hersenweefsel door mondbacteriŽn zijn gerapporteerd.
Conclusies Algehele Gezondheid en Parodontitis
Bij de volgende situaties dient parodontaal onderzoek en wanneer nodig behandeling plaats te vinden:
 • Diabetes
 • Vroeg in de zwangerschap (uiterlijk 2e trimester), nog liever vooraf
 • Cardiovasculaire aandoeningen
 • Chronische longaandoeningen
 • Auto-immuun ziekten
 • Osteoporose
 • Bloedziekten
 • Nierziekten
Voorafgaand aan:
 • Open hart chirurgie
 • Orgaan transplantatie
 • IVF behandeling
 • Chemotherapie
 • Bestralingstherapie

Behandeling parodontitis

Ik werk volgens het landelijke behandelprotocol parodontitis. Zie uw tandvlees; protocol preventie en parodontale diagnostiek en behandeling.

De behandeling richt zich op het bestrijden van de ontstekingen in uw tandvlees waardoor het verlies van steunweefsel (bot) stopt. Na het bestrijden van de ontstekingen kan in sommige gevallen bot en tandvlees ten dele opnieuw worden opgebouwd. Parodontale behandeling verloopt in stappen.

InitiŽle parodontale behandeling
Bij de mondhygiŽniste krijgt u informatie en begeleiding hoe u uw tanden en kiezen optimaal dient te verzorgen. Ook het reinigen van uw tong hoort daarbij. Verder voert de mondhygiŽniste een zorgvuldige reiniging uit boven- en onder het tandvlees van uw tanden en kiezen. De behandelingen nemen meestal 1-4 afspraken in beslag.

Herbeoordeling
Na 2 tot 3 maanden na uw behandeling bij de mondhygiŽnist vindt opnieuw een parodontaal onderzoek plaats. Indien er plaatselijk ondanks uw optimale onderhoud nog ontstoken tandvlees is blijven bestaan dan worden deze plaatsen nogmaals goed gereinigd.

Recall
Na de herbeoordeling zal het 1ste jaar 3 a 4 maandelijks een nazorg plaatsvinden om terugval te verkomen.Dit gebeurt in uiteraard in overleg met u.
Code T41 (20/25 minuten)
Code T 42 (30/35 minuten )
Code T 43 (40/45 minuten)