Bleken

Vanaf juli 2013 zijn mondhygiënisten door de Nederlandse overheid niet meer bevoegd om te bleken. Hiervoor kunt u nog wel bij uw tandarts terecht.

Op beiden locaties zijn echter tandartsen aanwezig dus kan ik onder supervisie van deze
tandartsen u het bleken weer aanbieden.

Er zijn 2 methoden die ik hier verder uitlicht:

VOOR BESTE BLEEKRESULTAAT HET VOLGEND ADVIES

VITIS WHITENING tandpasta en mondspoeling

ADVIES
: gebruikt tijdens het bleken en tot minimaal 2 weken na het bleken VITIS WHITNING mondspoeling en/of tandpasta voor herstel glazuuroppervlakte
100 veilige en effectieve mondspoeling voor whitening van tanden en kiezen Mondspoeling met 4 voudige werking in 1 exclusieve formule om de tanden en kiezen op een 100 veilige en effectieve manier de natuurlijk witte kleur terug te geven. Bevat o.a. Natriummonofluorfosfaat. Het mondspoelmiddel versterkt de werking van de Vitis Whitening Tandpasta: Vitis Whitening Mondspoelmiddel is ook effectief tegen verkleuringen op plaatsen die met tandenpoetsen moeilijk bereikbaar zijn Vitis Whitening Mondspoelmiddel zorgt in de mond voor een meer langdurig effect van de werkzame bestanddelen Bevat een 4 voudig werking waarbij het tandglazuur wordt hersteld, aanslag wordt verwijderd en tandsteenvorming wordt tegengegaan Bevat geen peroxide.

1. Tandenbleken met een individuele bleekbitje.

Dit is een thuisbleek methode waarbij er een afdruk wordt gemaakt in de praktijk van uw onderkaak en bovenkaak. De tandtechnieker maakt van deze twee afdrukken twee bleekbitjes die alleen maar bij u zullen passen.
U krijgt deze twee bleekbitjes mee naar huis met 4 spuitjes bleekmiddel.
Ik werk met opalescence 16 %.

Deze bleekbitjes incl. bleekmiddel moet u minimaal 3 uur per dag/nacht dragen.
Voordeel:
-Met dit bleekmiddel wordt in de tandheelkunde het meest mee gewerkt omdat dit middel al langer op de markt verkrijgbaar is.
-Perfect aansluitende lepels waardoor minder klachten zoals gevoelige tandhalzen en minder schade aan het tandvlees.
-Bij erge verkleuring kan langer worden doorgegaan met bleken. Alleen extra gel nodig.
-Over 1 of 2 jaar kan nogmaals tegen lage kosten (alleen bleekgel nodig ad E 8,75 per spuitje. Meestal 2 nodig voor 3 dagen bleken/opfrissen)
Nadeel:
-Hogere startkosten ivm aanschafkosten individuele bleekbitje.

Ik bleek alleen nadat er eerst een gebitsreiniging heeft plaats gevonden zodat alle tandsteen en andere oppervlakkige aanslag is verwijderd om een zo optimaal mogelijke condities te verkrijgen voor een betere bleekresultaat. Tijdens deze behandeling maak ik gelijk afdrukken.

Kosten:
Code E97. Uitwendig bleken per kaak (afdrukken nemen) .
Tarief praktijk: E 35.00 per kaak x 2= E 35,00
Tarief landelijk E 69,03 per kaak.
Code E98. Bleekmaterialen.
Tarief praktijk: E 35.00 voor 4 spuitjes opalescence 10% 1,8 ml
Techniekkosten E 35.00 per bleekbitje x 2= E 70.00

Bleekkosten onderkaak en bovenkaak incl materialen en bleekbitjes maar exclusief gebitsreiniging: E 175,00.

Bleekmateriaal : Het is een transparante, gearomatiseerde, hoog viskeuze, plakkerige 16% (5,8 HP) carbamideperoxidegel met kaliumnitraat en natriumfluoride.

2. Tandenbleken met bleekstrips

Dit is de goedkoopste thuisbleekmethode.
Er zijn diverse bleekstrips verkrijgbaar van verschillende merken. Om de minste problemen te krijgen kan je beter langer bleken qua dagen dan kort en snel vanwege het rebound effect(witheid door uitdroging glazuur. Bleken heeft tijd nodig voor het juiste gewenste effect.

Mijn advies is om dan ook voor een medium bleekstrips te gaan zoals CREST 3D LUXE WHITESTRIPS PROFESSIONAL EFFECTS en HOOG sterkte en met advanced seal technologie 
Dit zorgt ervoor dat de stips beter blijven hechten op het tandmateriaal.
Start met een halve kuur (dat is 10 dagen).

- Sterkte: HOOG
- Bevat de Advanced Seal Technology
- Toepassing: 30 minuten, 1 keer per dag
- Verlengde strips voor de ondertanden.

GEBRUIK DE STRIPS DAGELIJKS ACHTER ELKAAR. DUS GEEN DAG OVERSLAAN. INDIEN TEVREDEN NA X AANTAL DAGEN GEBRUIK DE STRIPS DAN ALTIJD 2 DAGEN EXTRA WANT HET RESULTAAT LOOPT ALTIJD IETS TERUG.
(dus na 3 dagen tevreden +2 dagen extra= 5 dagen bleken, na 5 dagen tevreden+ 2 dagen= 7 dagen bleken).
 
Kosten E 27,95 voor 10 dagen (halve kuur) of E 49,95 voor 20 dagen (hele kuur).
Deze strips zijn verkrijgbaar bij www.whitestripskopen.nl

EU-regels voor tandenbleken werken averechts

In lijn met de EU-regulering mogen sinds november  2012 enkel tandartsen bleekbehandelingen uitvoeren en mag het percentage waterstofperoxide in het bleekmiddel niet hoger zijn dan 6%.

De effectiviteit van een bleekbehandeling is afhankelijk van twee factoren: de concentratie waterstofperoxide en de tijd dat deze op de elementen zit.
Als je de concentratie fors verlaagt – van 12% of zelfs 25%, zoals voorheen, naar slechts 6% – moet de blootstellingstijd omhoog.” Dat betekent dat een bleekbehandeling tegenwoordig gemakkelijk drie uur per dag duurt, vergeleken met een klein uurtje in 2012. 
Het vooroordeel dat bleken schadelijk voor het gebit is klopt niet.
Niet met de huidige 6% peroxide, maar ook niet met de hogere concentraties die voor 2012 gebruikt werden.
Let op: koop geen bleekproducten via internet uit China.
Problemen die ontstaan bij het gebruik van eerder genoemde internetbestellingen uit China, komen meestal door de pH van het oplosmiddel. De goedgekeurde middelen die een tandarts of mondhygienist in de praktijk gebruiken hebben een veilige pH.

Het voordeel indien u bij uw eigen tandarts of mondhygienist gaat bleken is dat wij een realistische verwachting scheppen. “Een zestigjarige die al dertig jaar rookt, ga je met een bleekbehandeling niet aan witte tanden helpen.

Verschil waterstofperoxide en carbamideperoxide

​Bleekbehandelingen worden gedaan met behulp van één van de volgende twee werkzame stoffen: carbamideperoxide of waterstofperoxide. Sommige bleekproducten bevatten waterstofperoxide en andere carbamideperoxide. Wat is het verschil tussen deze stoffen?

Waterstofperoxide alleen is een effectieve blekende stof. Carbamideperoxide — ook een effectieve blekende stof — bevat waterstofperoxide in een verhouding 1:3. Een product dat 30% carbamideperoxide bevat, bevat daarmee ongeveer 10% waterstofperoxide.

Het goede nieuws is dat zowel waterstofperoxide als carbamideperoxide beide tot uitstekende resultaten leiden. Uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in het tijdschrift van de vereniging, de ‘Journal of the American Dental Association’, bleek dat producten die carbamideperoxide bevatten in eerste instantie iets ingrijpendere resultaten te zien gaven, maar dat uiteindelijk de producten met gelijke hoeveelheden carbamideperoxide en waterstofperoxide tot precies dezelfde resultaten leidden.

Waterstofperoxide wordt sneller afgebroken dan carbamideperoxide, dus de bleekkracht van deze stof wordt meestal in de eerste 30 à 60 minuten vrijgegeven. Carbamideperoxide geeft echter ongeveer 50% van de bleekkracht af in de eerste twee uur en blijft dan tot wel zes uur langer actief.
Dit betekent dat producten met waterstofperoxide korter hoeven te worden gedragen. Het aantal dagen dat iemand een van beide producten moet gebruiken hangt echter niet af van of het om waterstofperoxide of om carbamideperoxide gaat, maar van iemands individuele behoeften en van de mate van verkleuring van het gebit.

Er is geen merkbaar verschil in overgevoeligheid, of u nu een product met waterstofperoxide of carbamideperoxide gebruikt. Dit is komen vast te staan in hetzelfde onderzoek waarin werd ontdekt dat waterstofperoxide en carbamideperoxide tot dezelfde prachtige resultaten leiden.

Het rebound-effect houdt in dat het gebit direct na het bleken lichter lijkt dan naderhand, omdat het al na korte tijd iets van zijn stralende witheid verloren heeft. Het rebound-effect heeft meer te doen met verdroging dan met de hoeveelheid peroxide. Bleekgels zoals Opalescence bevatten meer water en voorkomen zo verdroging en daarmee ook het rebound-effect.

Alternatieve bleekmethode

De laatste tijd kan ik het internet niet opkomen of ik zie berichten over alternatieven voor bleken bij de tandarts. Er wordt geclaimd dat het veilig en natuurlijk is. Maar is dat wel zo?

Voorbehouden aan tandartsen
Sinds een aantal jaar is bleken voorbehouden aan tandartsen. Dit komt door een Europese regel waarbij getracht wordt de patiëntveiligheid te verhogen. Doordat het vak mondhygiënist nog niet door Europa erkend is, mogen sindsdien vrij gevestigde mondhygiënisten niet meer bleken met waterperoxide de meesten hiervoor wel zijn opgeleid. Maar ook de bleekstudio’s die vaak door schoonheidsspecialisten worden gerund mogen het ook niet meer. Waterstofperoxide kan in een hoog percentage behoorlijk agressief zijn voor het tandvlees. Het tandvlees zou zelfs kunnen verbranden als het niet goed wordt afgeschermd. Je zou zeggen dat het dan een goede zaak is dat het verboden is, maar nu wilden deze schoonheidsspecialisten uiteraard niet hun goed lopende bedrijf kwijt. Massaal zijn ze overgestapt op producten waarvan of toch stiekem waterstofperoxide verborgen zit of waarvan de veiligheid of de werking al helemaal niet onderzocht is.

Bleken met citroenen
Volgens allerlei filmpjes en berichtjes op het internet zou thuis bleken net zo goed zijn als bij de tandarts. Bovendien zou er geen chemische troep worden gebruikt en wat het nog nooit zo simpel, veilig, natuurlijk enzovoorts enzovoorts. Helaas is dit niet waar. Zo wordt geclaimd dat je kunt bleken met citroenen en aardbeien. Deze voedingsproducten zijn helaas bijzonder zuur. Wat waarschijnlijk meteen ook de blekende (?) werking kan verklaren. Zuur kan namelijk van alles oplossen, dus ook de gelige plaklaag van de tanden. Maar het lost niet enkel die laag op maar ook het glazuur wordt aangetast. In eerste instantie lijkt het dus te werken maar doordat het zuur tandmateriaal oplost kan het gelige tandbeen steeds meer gaan doorschemeren. Randjes van het glazuur kunnen zelfs gaan afbrokkelen waardoor de donkere mondholte te zien is. Tanden worden dus eerder geel en donker door het gebruik van citroen en aardbeien.

Bleken met selderij
Het eten van harde voedselproducten zoals selderij zou ook bleken. Waarschijnlijk is dit vooral een schurend effect van deze etenswaren. Van bleken is dus geen sprake. Bij bleken wordt echt de tand van binnenuit gebleekt. Hier is slechts sprake van het buitenlaagje wat geschuurd wordt.

Bleken met bakpoeder
Dan hebben we nog de truck van de bakpoeder. Poetsen met bakpoeder is al helemaal onzinnig. Bakpoeder bevat koolhydraten die gaatjes kunnen veroorzaken…niet doen dus…Waarschijnlijk heeft men baking soda vertaalt naar bakpoeder. Baking soda is echter geen bakpoeder maar zuiveringszout, natriumbicarbonaat (Na2CO3) dus. Het wordt ook wel eens gelijk getrokken met zuiveringszout (NaHCO3). Natriumbicarbonaat wordt eigenlijk al heel lang aan tandpasta toegevoegd…niks nieuws dus! Natriumbicarbonaat zit van nature in speeksel. Het voorkomt dat de zuurgraad na het eten te veel omlaag duikelt. Deze pasta's voelen wat slijmerig aan. De smaak ervan, zoutig, is dermate anders dat klanten een soort gewenningskuur voorschrijft van vijf dagen. Bij de neutraliserende reactie van bicarbonaat met zuur ontstaat kooldioxydegas; bubbels dus.

Wetenschappelijk onderzoek
Leuke theorietjes, die mogelijk in praktijk werken. De producent heeft geen echte wetenschappelijke onderbouwing voor de claims ten aanzien van een extra zuiverende werking. Slechts een gedateerd wetenschappelijk onderzoek beschrijft wat over een onderzoek onder enkele honderden mensen. Twee jaar lang werd de groep gecontroleerd op bijvoorbeeld plakvorming, bloedend tandvlees enzovoort. Het gebruik van natriumbicarbonaat in de pasta geeft echter geen noemenswaardige voordelen boven goed poetsen, blijkt uit die studie…Het voordeel van echte tandpasta op een eigen gebrouwde pasta is de fluoride. Fluoride heeft wel een zeer sterke wetenschappelijke basis voor het voorkomen van gaatjes. De schurende werking van de baking soda zou ook kunnen schaden. In Nederland worden tandpasta’s nauwlettend in de gaten gehouden; of het niet te ‘abrasief’ is. Gaat men hier zelf mee aan de knutsel, dan zou het wel eens veel te schurend kunnen worden. Wil men profiteren van de verlaging van de pH dan kan men beter spoelen met melk na gebruik van zure producten. Over melk gesproken….een scheutje melk toevoegen aan thee zou de bruinige aanslag die thee kan veroorzaken op de tanden kunnen voorkomen.

Geen alternatieven
Al met al…er zijn geen echte veilige en werkende alternatieven voor het van binnenuit bleken van de tanden waarbij de natuurlijke kleur wordt beïnvloedt. Waterstofperoxide kan gevaarlijk zijn in gebruik. Helaas merken we dat dit via internet eenvoudig te bestellen is. Wij willen u hiervoor waarschuwen. Het is niet voor niks dat het voorbehouden is aan tandartsen!

Auteur: Lieneke Steverink

houd rekening met:

Heeft bleken effect op tandheelkundig werk?
Bleekmaterialen werken alleen op natuurlijke tanden. Geen enkel bleekmateriaal zal werken op kronen, vullingen en ander tandheelkundig werk. Raadpleeg eerst uw tandarts indien u uw tanden wilt bleken als u net tandheelkundig werk heeft laten verrichten of nog moet laten verrichten. Gebruik de strips niet tijdens het dragen van een beugel.

Hoe zit het met tandgevoeligheid en tandvlees irritatie?
Ongeveer 1/3 tot 1/2 van de gebruikers ervaren een zekere mate van tandgevoeligheid of tandvleesirritatie tijdens of na het gebruik bleekmaterialen. Dit is tijdelijk en geen reden om zorgen over te maken.
Thuisbleek producten zoals de Crest Whitestrips, opalecense of Clevercool zijn vriendelijker voor uw tanden, omdat er een lagere dosis peroxide wordt gebruikt. Echter het vergt een langere behandelperiode om het gewenste resultaat te bereiken. Onlangs heeft de consumentenbond uitgebracht dat thuis bleken beter is dan in een kliniek of tandarts, omdat de gebruiker de behandeling zelf kan doseren.

Wat kan ik doen tegen tandgevoeligheid?
Indien u teveel tandgevoeligheid ervaart tijdens of na het gebruik van bleken neem dan contact op met mij.
Als het uw tandhalzen zijn die erg gevoelig zijn geworden dan adviseer ik cavex bite&white exsence tijdens het bleken. 
Indien u problemen blijft ervaren stop dan het gebruik of probeer een andere bleek variant met een lagere sterkte.
Gebruik VITIS whitening tandpasta en mondspoeling tijdens het bleken.
Gebruik een zachtere tandenborstel om de druk op uw glazuur te verlagen.

Hoe lang blijven mijn tanden wit?
Het resultaat van tandbleek producten is nooit blijvend. Met de tijd zullen uw tanden weer bevlekken en verkleuren. Hoe lang dit duurt hangt onder andere af van uw leefstijl (gebruik van wijn, koffie en tabak). Meestal worden resultaten 12 tot 20 maanden behouden.

Tanden bleken bij zwangerschap

Heel kort door de bocht: tanden bleken bij zwangerschap wordt afgeraden. De reden is alleen niet omdat het slecht is, maar omdat het niet bekend is wat de gevolgen zijn. Het meest gebruikte middel voor tanden bleken is waterstofperoxide. Waterstofperoxide in een lagere dosering (1,5%) wordt, ook bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, gewoon gebruikt om de mond mee te spoelen en te ontsmetten. Dit is geen probleem en wordt ook aangeraden in bepaalde gevallen door de arts of apotheker. De hogere concentratie peroxide in tanden-bleekmiddelen ten opzichte van mondspoelmiddelen zou theoretisch een groter effect kunnen hebben dan de lagere dosering in de mondspoelmiddelen en zou in theorie slecht kunnen zijn voor de foetus.
Met tanden bleken worden middelen gebruikt die ook andere ingrediënten bevatten, die niet genoemd worden in de bijsluiter van de tandbleekmiddelen. Dat maakt het moeilijk om te zien of er voor de foetus schadelijke middelen in zitten. Om helemaal zeker te zijn over schadelijke effecten van tanden bleken bij zwangerschappen moet je dus uitgebreid onderzoek doen naar de schadelijke effecten van deze ingrediënten op de foetus en effecten voor de baby via de moedermelk.
Helaas is er tot op heden geen onderzoek gedaan naar deze schadelijke effecten. Daarom wordt voor de zekerheid tanden bleken bij zwangerschappen afgeraden. Moedermelk lijkt geen probleem te kunnen geven, maar ook daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor, al is ook het tegendeel nooit bewezen, c.q. onderzocht.
Doordat tanden bleken tijdens de zwangerschap en soms ook bij borstvoeding wordt afgeraden, wordt er helaas te vaak de conclusie getrokken, ook soms bij tandheelkundige professionals, dat tanden bleken dus schadelijk is voor de foetus. Dat is een verkeerde conclusie. De juiste conclusie is: we weten het niet.
Wel is waterstofperoxide cytotoxisch, dat wil zeggen dat het lichaamscellen kan stukmaken, omdat het een sterke oxidator is. Dat houdt in dat bij direct contact op weefsels cellen kunnen afsterven. Dit is ook wat er gebeurt bij irritatie op het tandvlees. Dus de enige conclusie die we kunnen trekken is dat direct contact met de foetus vermeden moet worden, maar dat is niet zo moeilijk.